WONINGZOEKER
image

DE ARCHITECTEN

Scroll down logo

MET EEN BLIK
OP DE WIJDE
WERELD

Op een mooie nazomerochtend spreken we Jos en Henri. Jos spreekt bijna poëtisch over het ontwerp, Henri vult hem aan. Samen vertellen de heren een mooi verhaal over wat geweest had kunnen zijn, over uitzicht en aanzicht en iedereen optimaal laten beleven van het water en deze unieke plek.

“Als je voor zo’n unieke plek mag ontwerpen, moet je eerst de sfeer van de plek proeven. Wat zie je, ruik je en bovenal wat voel je”, zegt Jos. “Toen we voor het eerst op de locatie rondliepen, werd duidelijk dat elke windstreek een ander verhaal vertelt. Veerhaven komt op een schiereiland en gaat daardoor op verschillende plekken een relatie aan met de omgeving.”

Om die reden hebben de heren zich voor het ontwerp laten inspireren door het industriële verleden, de oude vestingstad én het water rondom. Dit is terug te zien in de gevarieerde opzet van het plan, de kleurkeuzes, vorm van de gebouwen, accenten in het metselwerk en de connectie met het water.

EEN GEFINGEERD
VERLEDEN

Jos: “Het was hier vroeger een komen en gaan van mensen die aanmeerden en de tram pakten om verder te reizen. Als deze reizigers zich hier op het schiereiland hadden gevestigd, dan zouden ze vast een archetype huis met een schuin dak hebben gebouwd, kan ik me zo voorstellen. In de loop van de tijd werd er naar behoefte bijgebouwd. Hoog, laag, statig en industrieel. Als je dit verhaal voor ogen houdt en naar Veerhaven kijkt als het af is, lijkt het zomaar alsof de nieuwbouw hier al een eeuw staat.”

Dit verhaal in gedachten houdend, zijn als eerste de stoere kadewoningen met schuine daken ontworpen. Daaromheen kregen de andere gebouwen en woningen een gezicht. Door de enorme variatie in woningtypen, extra dikke gevelsteen, verschillende steenkleuren en vormgeving, maakt Veerhaven een heel krachtig statement. Een baken in de haven dat door de ‘wereldreizigers van toen’ niet gemist kon worden en in het heden gewaardeerd wordt, doordat er steeds iets nieuws te ontdekken is. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

WEG MET DIE WEG EN
GEEN BLIK OP BLIK

“In het eerste stedenbouwkundig plan liep de weg tussen het water en de nieuwe woningen. Zonde vonden we als team. Samen met de ontwikkelaar bedachten we dat de water- en groenbeleving van de plek veel sterker naar voren zou komen als we de weg naar de achterzijde zouden verplaatsen. En het parkeren ook. Het resultaat is dat er nu autovrije pleinen, flaneerzones en speelplekken zijn én dat er geen blik in de weg staat voor een weids zicht op de mooie omgeving.”

ZO MOOI
KAN HET
LEVEN ZIJN

Ook het creëren van speelse doorkijkjes, overal grote ramen en vides zijn manieren om de relatie met het water en de omgeving te optimaliseren. “Waar je ook woont, overal ervaar je het effect van het wisselen van het weer en de seizoenen. Mensen leven hier heel dicht bij de oer-Hollandse natuur en beleven dat tot in hun huis. Klotsend water, windstil of juist een storm, wolken en zon die elkaar afwisselen, geritsel van de hagen langs de terrassen en het geklapper van de masten in de haven. Met een klein beetje fantasie laat een leven op deze plek zich gemakkelijk voorspellen; altijd op de eerste rang voor een nieuw kunstwerk dat zich aftekent in de lucht. Elke dag een beetje vakantiegevoel. Mooi dat wij hieraan hebben mogen bijdragen.”

Inschrijving gesloten Schrijf u in als reservekandidaatInschrijven